צוואות הדדית
אז מהי צוואה הדדית ובמה היא נבדלת מצוואה רגילה ונפרדת לכל אחד מבני הזוג?
בני זוג אשר מעוניינים לערוך צוואה, נדרשים לענות על השאלה, האם הם מעוניינים בצוואה הדדית או בצוואה אחת נפרדת לכל אחד מהם.
כשמדברים על צוואה הדדית, מדברים על בני זוג (או ידועים בציבור) המגיעים להסכמות לגבי תוכן הצוואה ועורכים אותה במסמך אחד או בשני מסמכים שונים, חותמים עליהם באותו מועד ובניגוד לצוואה נפרדת, כאן הוראות הצוואה האחת מסתמכות על ההוראות המקבילות של הצוואה האחרת.
כך למשל, בני זוג המעוניינים להוריש את עזבונם מאחד למשנהו, במותו של אחד מהם, ובהמשך מעוניינים כי הרכוש יועבר לילדיהם/לצדדים שלישיים החוק מאפשר להם לערוך צוואות הדדיות וזאת תוך הסתמכות הוראות הצוואות האחת על השניה.
צוואה זו יכולה להיעשות בכל אחת מהדרכים המקובלות בדומה לצוואות רגילות שאינן הדדיות כגון, יכולות להיעשות בכתב יד, מול עדים ,מול רשות או בע"פ. כמובן שלכל דרך יש את תנאי היסוד שבלעדיהם הצוואה לא תהא תקפה.
ישנו כלל זהב בדיני הירושה ולפיו החוק מתיר למי שערך צוואה לחזור בו בכל רגע נתון מצוואתו ואף קובע כי הוראת צוואה השוללת או מגבילה זכות של המצווה לשנות את הצוואה, הוראה כזו היא בטלה ואין לה תוקף מחייב.
לא כך בצוואות הדדיות (להמשך יש לגלול מטה).
בניגוד לצוואות רגילות, יכולת הביטול של צוואות הדדיות היא מוגבלת יותר:
ניתן לקבוע כהוראת צוואה אפשרות ביטול בהתאם לרצון בני הזוג ובאין הוראה אחרת בצוואה, ניתן לבטל את הצוואה ההדדית בשני תנאים אלו בלבד:
א. כששני המצווים בחיים – או אז מספיקה שליחת הודעה
בכתב לבן הזוג השני בה מודיעים לו על ביטול הצוואה ואז מתבטלות שתי הצוואות. (גם כאן ישנה בעייתיות רבה למשל במתן ההודעה כאשר בן הזוג דמנטי).
ב. כשאחד מבני הזוג נפטר לפני השני ובטרם חלוקת העזבון, יצטרך בן הזוג שירש ומעוניין לבטל את הצוואה, לוותר על חלקו בעזבון ואם העזבון כבר חולק בפועל הוא יצטרך להשיב מה שירש.
צוואה הדדית מטרתה היא להגן על בן הזוג הנותר בחיים לאחר לכתו של הראשון כדי שמצד אחד יוכל לשמור על רמת חיים בה הורגל ומצד שני שישמר רצונו של המנוח באשר לחלוקת העיזבון.
בצוואה הדדית שני בני הזוג מוגנים מפני שיתוף היורשים האחרים ברכוש, כל עוד מי מהם בחיים. כך למשל, בן הזוג הנותר בחיים לא נחשף להשלכתו מבית מגוריו על ידי ילדיו חלילה או על ידי בני/ות זוגם.
רק אציין כי הצוואה הזו לא חייבת להיות סימטרית וכל אחד מהצדדים יכול לקבוע תנאים משלו כל עוד יש הסכמה של הצד השני.
כמו בכל צוואה רגילה, ניתן להכניס לצוואה ההדדית כל דבר בעל ערך, רק שבצוואה הדדית יש נכסים שיכולים להצטבר גם לאחר מות אחד מבני הזוג ולכן חשוב לקחת בחשבון שינויים עתידיים כמו למשל שינו במצבו הכלכלי או הבריאותי של אחד היורשים, בן זוג חדש ועוד. לכן, חשוב ניסוח הצוואה.
ניתן למשל לכתוב כי רכוש עתידי לאחר פטירת אחד מבני הזוג יחולק באופן שווה בין היורשים. ואם רצון המצווים הוא חלוקה שאינה שווינוית, יהיה על עורך הדין לפרט בצוואה את סווג הנכס ואופן חלוקתו.
הצוואות ההדדיות אינן חייבות כאמור להיות סימטריות בתכנן אך צריכה להיחתם על ידי שני בני הזוג באותו מועד, הצדדים שניהם אמורים להיות מודעים לתוכנן וכל אחד מהמצווים מסתמך על הוראות הצוואה של הצד השני. גם אם התוכן שונה בחלק מההוראות או בכולם.
יוצא מכך כי יתכן מצב בו צוואה של בן זוג אחד תהא שונה מזו של האחר ובלבד שהן לא סותרות אחת את השניה והן מסתמכות אחת על השניה ונחתמו באותו מועד. כך למשל בן זוג אחד יכול לצוות את כל רכושו במותו לבן הזוג השני, והאחר יכול לצוות במותו את כל רכושו לילדיו.
כמו כן נראה כי בצוואה הדדית, כשהמטרה היא להגן על הרכוש למשל למען יוותר לילדי הצדדים לאחר מותם, הרי שאם למשל שני בני זוג ערכו צוואה הדדית, ובמות אחד מהם, הנותר בחיים מחליט לא להוריש לילדיו, הוא לא יכול, אך עדיין יכול לעשות תרגילים אחרים כגון להעביר במתנה ליורשים אחרים או לבזבז את כל הרכוש/למכור אותו או להעבירו לבת הזוג החדשה וכך עד שדבר זה יתגלה, זה רק בעת מותו של האחרון שנשאר בחיים.
ומן הצד השני, דוגמא להמלצה שקיבלו ממני זוג נשים אם לכתוב צוואה הדדית לכל אחת, כל אחת בתורה אמרה שאין לה בעיה שבמות השניה, הכספים ישמשו את הנותרת בחיים כרצונה, ורק אם יוותר זה יועבר לילדים. הן סמכו אחת על השניה. לכן המלצתי היתה שיערכו צוואות נפרדות, שלהן יתרונות נוספים כגון אפשרויות ביטול ושינוי רחבות יותר.
עורך דין מיומן יבחן את הצרכים, את המרקם המשפחתי, וימליץ על הדרך המתאימה לעריכת הצוואה.