מי מפחד מהסכמי ממון?


מי מפחד מהסכם ממון?

לסיפור הבא שאספר אין סוף טוב, או שיש תלוי את מי שואלים ובאיזה נקודת זמן.

הגיעה אלי לקוחה להתייעצות, בת 25 יחד עם אמה. הלקוחה הייתה אמורה להתחתן בעוד מספר חודשים. היא סיפרה לי כי הבעל שלה לעתיד "הפתיע" אותה עם הסכם ממון אותו עשה מאחורי גבה אצל עורכת דין בהמלצת הוריו. היא הגיעה מרוגזת מאוד ואמרה שישנם סעיפים שלא נראים לה בכלל בהסכם וכי החתן לעתיד כבר קבע להם מועד לחתימה אצל עורכי דינו.

הוריו רכשו עבורו בית, בו מתגוררים בני הזוג מזה כשנה והוא מעוניין להגן על הנכס שלו מפני גירושין.  

אמה של אותה לקוחה, ביקשה כי אבחן את ההסכם. התברר כי להסכם נכנסו עוד כל מיני "עיזים". מעבר להגנה על הנכס אותו רכשו עבורו לפני הנישואין, נכנס פנימה מעין הסכם גירושין מוכן ולפיו היא מוותרת על מרבית זכויותיה עם הגירושין,  גם במידה ויש לזוג ילדים. בהסכם נכתב כי היא מוותרת על מזונות אישה, מוותרת על כתובתה וכן על כספים נוספים שיצברו הזוג ביחד. (להמשך - יש לגלול מטה)


המשך - מי מפחד מהסכמי ממון?

במקרה דנן, הארתי את עיני הלקוחה ולקח לצדדים עוד מספר חודשים אשר בסופם החליטו לפרק את היחסים. לדעתי כיוון שהלקוחה נפגעה עד עמקי נשמתה מהדרך אותה בחר הבעל לעתיד לנקוט כאשר ערך את ההסכם מאחורי גבה וכאשר כל התנאים בהסכם היו לטובתו בלבד והיא ורצונה לא נלקחו כלל בחשבון. הם לא באמת ניהלו שיח על הנושא, שיח שהיה הכרחי במצב כזה, כי הרי תקשורת טובה והדברות בטרם נקיטת צעד כזה באופן חד צדדי היה משנה את התמונה לגמרי.

 בימינו כאשר אחד מתוך שני זוגות או שלושה זוגות מתגרש, הרי שהסכם ממון הוא חיוני על מנת להגן על  הרכוש איתו מגיע כל צד ועל מנת לתכנן את החיים המשותפים.  הוא נועד להבטיח כיצד יחולקו הנכסים עם סיום הנישואין. רצוי לערוך הסכם כזה עוד בטרם מחליטים להתגורר ביחד ובטח שלפני הנישואין.  

הסכם ממון יכול גם לחזק את הקשר והאמון בין בני זוג בהיותו מסדיר את ענייני הרכוש של הצדדים ומעניק להם וודאות באשר לחיים המשותפים ובכך מסייע במניעת סכסוכים עתידיים.

על מנת שכלי זה יתרום להעמקת הקשר והאמון בין בני הזוג חשוב שהוא יערך בידיים מקצועיות ובאופן מכבד, תוך רגישות לנושא ולצדדים ולכיבוד רצונם ובדרך שאינה פוגעת בצד השני ובזכויותיו כל עוד זה לא בהסכמה מלאה. ההסכם אמור להכיל את כל הפרטים אותם בני הזוג מעוניינים להסדיר: הבעלות בנכסים מלפני הנישואין ואלו שנצברו תוך כדי נישואין, מתנות, ירושה, חשבונות בנק, הוצאות שוטפות ועוד. זהו הסכם הצופה פני עתיד. הוא מעין תעודת ביטוח ל"יום סגריר" ועשוי למנוע סכסוכים קשים ועוגמת נפש רבה.

אותה לקוחה בחרה לנתק את קשר הנישואין, שכן הרגישה שמדובר בבגידה באמון שלה. העובדה שהלך לעורכת דין בעצמו, לבדו, מבלי לשתף אותה כלל. ההורים שהיו מעורבים כל אלו רק סיבכו את העניינים. אולי הם עוד יחזרו – כרגע לא ניתן לדעת, אך בשלב זה ישנו משבר אמון קשה בין השניים.

כשבוחרים לא לערוך הסכם ממון הרי ברירת המחדל היא חוק יחסי הממון שקובע כי כל הרכוש המשותף שנצבר במהלך הנישואין  יחולק באופן שווה למעט מה שהיה לכל אחד מבני הזוג לפני תחילת החיים המשותפים, ירושה או מתנה ולמעט מה שהוסכם בין הצדדים שלא יהיה משותף.

לפיכך, כל תנאי אחר שירצו לקבוע שיתאים לצדדים לגבי אופן חלוקת הרכוש יצטרך להיעשות באמצעות הסכם ממון.

חשוב לציין כי לא די בהסכם הממון, מי שחפץ בהפרדה רכושית חלקית או מלאה, חייב לקיים גם אורח חיים בו מתקיימת בפועל הפרדה שכזאת. לו יהיה מצב בו יהיה עירוב נכסים – כלומר שימוש משותף באותו רכוש, הוא עשוי להיחשב כמי שפעל שלא בהתאם להסכם הממון או כמי שזנח אותו. כך למשל אם אותו צד משתמש משלם את המשכנתא עבור הנכס של הצד האחר, או משפץ על חשבונו, הרי שזה עשוי להיחשב כנכס משותף ולהיכלל באיזון המשאבים.

להסכם ניתן ליצוק תנאים המוסכמים על בני הזוג המגלמים פתרונות ייחודיים ומנגנונים למניעת סכסוכים.

לכן, מומלץ לקבל ייעוץ מעו"ד

מתחום המשפחה על מנת להבטיח שזכויותיכם והזכויות של הקרובים לכם לא יפגעו. לשאלות או ייעוץ עו"ד לעריכת הסכם ממון, מוזמנים לפנות אלי.

לילך עינב – עו"ד ומגשרת לענייני משפחה, אזרחי-מסחרי. יפוי כח מתמשך, צוואות וירושות. 0522838702