גישור משפחה , גישור עסקי וגישור אזרחי
להתגרש או להתגשר?
בימים אלו כשהרוחות בחוץ כל כך סוערות, ונראה שאנו נמצאים באיזשהו "מגדל בבל" המודרני, ולפיו כולם מדברים, אבל אף אחד לא מבין את השני, או יותר מכך, נראה כאילו אנחנו מדברים בשפות שונות, זו העת לבחון את עצמנו, להבין מה לא עבד לנו עד כה ולעשות שינויים. אנחנו לא יכולים לצפות מאחרים לנהוג בנו יפה, אם לא ננהג טוב קודם לעצמנו.
התקופה הזו מאופיינת בסכסוכים רבים וב"כאוס" רגשי, חוסר אמון, בלבול, אמביוולנטיות, חוסר סבלנות, היעדר תקשורת, והעידר הקשבה ואמפטיה לצד האחר מה שגורם לתופעות התנהגותיות קשות כגון חרדות, דיכאון, בריחה לעישון, לאוכל וכו'.
אם ישנו קונפליקט כלשהו בחיינו, זוגי, או עסקי, או סכסוך שכנים או אחר ופנינו להפרדת כוחות, זה הזמן שלנו לעצר רגע ולקבל החלטה מושכלת.
קבלת החלטה מושכלת
1. האם אוכל לפתור את הסכסוך הזה לבד? אם כן- מה טוב.
2. אני לא חושב שאצליח לפתור את הסכסוך לבד לאן פני מועדות: האם לפתור את הסכסוך בבית משפט או בגישור. וכאן יש לעצור לרגע ולבחון את התשובות שאני נותן לעצמי. יש לבחון מאיזה מקום מגיעה התשובה שנתתתי לעצמי.
כך למשל אם החלטתי שהדרך היא בית משפט – לשאול את עצמי שאלות קשות: כגון האם עמוק בתוכי אני מאמין שזה יפתור את הסכסוך או יעמיק אותו. ואני חלילה וחס לא באה לומר כאן, שבית משפט "מעמיק סכסוכים" אך זה עשוי לקרות במצבים מסויימים או עם סוג מתדיינים מסויים (למשל אנשים עם אגו, או שמדובר בענייני שליטה וכו') שיכולים לקחת את הסכסוך ולהקצין אותו באופן מודע או שלא.
הליכה לבית משפט, עשוייה לעיתים להוביל את הצדדים להתאהב באמת שלהם, להישאר בתוך תיבות התהודה שלהם – באמצעות המשפחה, החברים וכו' ובאופן מדהים ומרתק בו זמנית גם להעמיק את הקרע ולשמר את הסכסוך בחייהם באמצעות בתי המשפט.
אם עניתי לעצמי שהפתרון המהיר והיעיל הוא בית משפט – אפנה לבית משפט אך אם לא ואני עשוי להבין שאופי ההליך אינו מתאים לאופיי או לרצונותי או לתוצאות אותן אני רוצה להשיג, הרי שאפנה לגישור.
3. גישור – מדובר בתהליך מאוזן בו כל אחד מהצדדים חופשי לבטא עצמו בחופשיות ומבין את זכויותיו בהליך הגישור והליכי גירושין.
מגשר טוב יבחן את הצרכים והאינטרסים של כל אחד מהצדדים מבלי להיכנס למניעים. גישור טוב הינו צופה פני עתיד ופחות מתעסק בעבר. העבר הוא חשוב כדי להסיק מסקנות לעתיד ולהגיע לתוצאה הרצויה ולא כדי להיתקע בו.
מגשר טוב ינהל את הקונפליקט וייצור אווירה של דיבור והקשבה. זו בעצם תהיה הזדמנות לניצים לנסות להבין את העמדה של הצד השני. שלא כמו בבית משפט, שם כל צד עשוי "להתאהב" באמת שלו ויעשה הכל כדי "לנצח" ולבסוף כולם מפסידים, בעיקר למשל כשיש ילדים או בייבי אחר משותף כמו עסק.
מטרת הגישור היא להגיע להסכמות, שניתן להעלות אותן על הכתב ואף לאשרן בבית משפט.
תנאי מקדים להליך גישורי מוצלח הינו העדר אלימות פיזית/מילולית/נפשית כדפוס התנהגות.
עוד חשוב לדעת על הליך גישור שהוא הליך וולנטרי – שני הצדדים צריכים להסכים לו וככזה, גם אם נראה לכם שהצד השני לא מוכן לשמוע, תשאירו זאת ותסמכו על המגשר שידע להביא את הצד השני כבר בשיחת הטלפון המקדימה.
מגשר טוב ידע להסתכל על הסיטואציה בעיניים מקצועיות ואובייקטיביות ויסייע לכם לפתור את הסכסוך במינימום כסף, במינימום זמן ובמינימום נזקים לעצמכם ולסביבה ובטח ובטח כאשר מדובר במשפחה עם ילדים.
לרוב, האדם ממנו נפרדים/מתגרשים נשאר בחיינו, בעיקר למשל כאשר שמדובר בסכסוך זוגי, או עסקי, או סכסוך שכנים. לכן, גישור הינו הדרך הטובה ביותר שאני מכירה לסיים את הסכסוך במינימום נזקים, במינימום זמן וכסף.
לדעתי האישית, בפנייה להליך של גישור יש משום נטילת אחריות אישית על החיים שלנו. אנו לא נותנים למישהו אחר לנהל את חייך, ולהפקיד את חיינו ואת המפתח לאושר שלנו בידי בית משפט/עובדים סוציאליים/נאמן או גורמים אחרים יחליטו.